Vannbåren varme.jpg

Som på rutine velger mange å beskrive nye leilighetsbygg med vannbåren varme. Det må være lov å stille spørsmål om det automatisk er det optimale i hvert eneste prosjekt.

I utgangspunktet må vi selvsagt se på forutsetningene som ligger det aktuelle boligprosjektet. Hvis det er et krav om fjernvarme i området etter at det er etablert fjernvarmeanlegg og infrastrukturen er på plass, er du jo litt låst.

Hvis det derimot ikke er et slikt krav, åpner revisjonen av Tek 10 for å benytte elektrisitet i opp til 40 prosent av energibehovet. Det holder for å kunne gi beboerne en moderne varmestyring av boenhetene.

Flere detaljer finner du i denne e-boken: Kan el-varme friskmeldes?

Redusert varmebehov

Hvorfor skal vi grave i denne problemstillingen? Her er det flere rasjonelle årsaker.

Kravene til isolasjon og tetthet reduserer behovet for oppvarming, samtidig som boligene utstyres med balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det gjør vannbåren varme til en overdreven investering i nye boliger.

Elektriske panelovner holder i massevis. Disse er rimelige å anskaffe, mens beboere og byggherre aldri vil få gevinst av infrastruktur og utstyr til vannbåren varme.

Varmestyring

Utbygger må være forberedt på at boligkjøperne forlanger en løsning for smart varmestyring av leiligheten. Her kan du komme kravene i forkant og anbefale utbygger å prosjektere med panelovner i boenhetene.

Her finnes det gode løsninger som også kan betjenes fra smarttelefonen. Elektrisk varme er rask i motsetning til vannbåren varme.

Det vil si at panelovnene eller den elektriske gulvvarmen reagerer raskt på endrete innstillinger. Da er det mulig å styre strømforbruket ved å redusere oppvarmingen om natten og på dagtid når beboerne er på jobb og skole.

Treg varme

Vannbåren varme kan styres på tilsvarende måte, men er en treg varmeløsning. Det vil si at den reagerer senere på justeringer av termostaten, slik at det knapt er bryet verdt å skru ned temperaturen. Unntaket er når leiligheten står tom over lengre tid, som en helg eller i ferietiden.

Vannbåren varme drar opp byggekostnadene, slik at boligene blir dyrere for kjøper.

Ved å velge andre varmeløsninger, kan du medvirke til redusert investeringsbehov. Det er en fordel i et boligmarked som til tider er litt for hett. Det har også vært regjeringens motiv for endre kravene til energikilder i slike bygg, i Tek 10.

Smart kombinasjon

Her ligger det en mulighet til å benytte elektriske oppvarming selv om det er krav til fjernvarme. Kravet er at minst 60 prosent av energibruken i bygg over 1000 kvm skal være energifleksibel

Hvis du legger inn fjernvarme i kombinasjon med alternative energikilder til grunnoppvarming av varmtvann, så er du straks oppe i den nødvendige andelen på 60 prosent.

Da kan du benytte elektriske panelovner på den øvrige varmen. Dermed slipper du å legge vannbåren varme oppover i etasjene. Resultatet er ganske merkbare reduksjon i utbyggingskostnadene.

Faglig forsprang

Det er ikke noe fasitsvar på spørsmålet vi stiller i tittelen. Heldigvis.

Dagens spilleregler for energibruk åpner for å tenke i nye baner. Hvis du ikke legger inn vannbåren varme på automatikk i nye prosjekter, men velger å opparbeide deg litt kompetanse på andre alternativer, kan det gi deg som rådgiver et fortrinn i tiden som kommer.

For eksempel skjer det mye utvikling på solenergi og bruk av batterier i større bygg. Her vil behovet for raske varmeløsninger øke, og da er det ikke så dumt med litt kunnskap på disse områdene.

Last ned e-bok: Tek 10: Kan el-varme friskmeldes i større næringsbygg?