Vil du kjøpe en TV med teknologi fra 80-tallet - Hva med en varmeovn.jpgForbrukerteknologi utvikler seg hele tiden og blir erstattet av noe bedre. Det samme gjelder varmeovnene, som stadig gir mer og bedre varme for pengene.

En TV basert på 30 år gammel teknologi vil vel neppe friste deg hvis du er på jakt etter noe nytt? Tenk litt på samme måte når du skal anskaffe noe som gjør det godt og varmt hjemme. En ny panelovn kan både virke solid og se bra ut på veggen, men du bør sjekke litt mer før du handler.

Last ned vår guide om oppvarming.

Termostaten

Hemmeligheten ligger i det som befinner seg inni ovnen. Her er termostaten en viktig komponent, og du vinner mye på å velge en produsent som henger med i utviklingen.

Jeg regner ikke med at du tar med deg et skrujern til butikken for sjekke innmaten på nye panelovner. Det enkleste er faktisk å be om å få slått på ovnen så du kan høre på den. Da kan du finne ut mye om produktet.

Poenget er at det finnes nye ovner med både moderne og gammeldagse termostater. Og det finnes nye ovner med ganske moderne termostater, men som er av dårlig kvalitet.

Støy

Et problem kan være støy. Noen ovner er utstyrt med et relé som hjelper termostaten med å koble inn og ut. Dette er i seg selv en pålitelig løsning, men releet avgir en klikke-lyd hver gang den skrur strømmen av og på.

Spiller det noen rolle med et klikk inni mellom, da? Ja, det gjør det. Hvis det kun er et klikk av og til, sitter du med panelovn som ikke er så bra. En god termostat har en hurtig syklus, som betyr at den kobler inn og ut ofte for å holde jevn temperatur. Og da klikker det ofte…

I prinsippet er det en ny ovn som gir litt mer stabil temperatur, men metoden er gammeldags - og med støy som kan irritere.

Ustabil varme

Et godt tips er å holde seg unna ovner med mekanisk termostat. Dette er gammel teknologi som sliter med å gi stabil varme. Årsaken er store svingninger over og under det nivået termostaten er innstilt på - noe som bidrar til å dra opp strømregningen.

Les mer om disse utfordringene: Hvorfor må jeg justere termostaten så ofte?

Mindre forbrenning

Hva slags materialer ovnen er satt sammen av spiller også en rolle. I nyere produkter er varmeelementet av aluminium i stedet for stål. Elementet er også større på nyere ovner. Det gir en lavere temperatur på elementet, og støvet i lufta farer forbi elementet uten at det rekker å forbrennes.

Tidligere var støvforbrenning noe man snakket om. I dag er det som oftest kun en svak generende lukt i det du skrur på ovnen i begynnelsen av fyringssesongen. Årsaken er støv som har samlet seg på elementet i løpet av sommeren, og det går fort over.

Aluminium bidrar også til mindre støy. Varmeelement i stål gir gjerne fra seg en lyd ved endringer i temperatur. Du kjenner kanskje igjen beskrivelsen av en knepping eller en klang?

Hvis du har ruslet langs en vei med autovern en varm sommerdag kan du ha hørt en kraftig metallisk klang. Den kommer som følge av bevegelse i stålet på grunn av varmen. Det samme fenomenet oppstår i eldre type panelovn.

I dag finnes det knapt ovner med slike stålelementer, men det kan være enklere løsninger på opphenget som påvirkes av temperaturendringer og skaper støy.

Noen leverandører har jobbet mye med konstruksjonen av opphenget, slik at bevegelsen i metallet skjer roligere. Dermed unngår vi denne støyen.

Lydløs og god varme

Still spørsmål hos forhandleren når du skal anskaffe nye panelovner. Ett av dem er om teknologien i termostaten. Den skal være elektronisk og satt sammen av skikkelige komponenter av god kvalitet.

Da får du en lydløs løsning med moderne teknologi som kobler varmeelementet inn og ut ofte og dermed avgir en jevn og stabil varme. Dette er en langt mer energieffektiv løsning.

En panelovn som gir mer varme igjen for strømmen du putter inn -  det er jo målet med en ny ovn, ikke sant?

Clip On-glass.jpg

Bytte farger

En mer estetisk nyvinning er løse Clip On-glass i ulike farger som du enkelt setter på ovnen din.

En elegant og rimelig løsning som får ovnen til å stå frem som et designelement i rommet. I tillegg senker den overflatetemperaturen betraktelig.

Som du forstår, pågår det hele tiden en utvikling av panelovner med tanke på design, materialvarlg og termostater. Så gjør en grundig vurdering før du fornyer oppvarmingen hjemme.

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner