Ventilasjon med varmegjenvinning i eldre bolig.jpg

Huset er blitt totalrenovert gjennom flere år, men ventilasjonen var fremdeles kun noen ventiler gjennom veggen inntil jeg oppdaget at det går an å montere balansert ventilasjon i hvert enkelt rom.

De siste par tiårene er det gått med mye tid og en god slump penger på å oppgradere huset. Mye har skjedd med standarder og kvaliteter siden dette bygget ble oppført for snaut ett hundre år siden. Så et nytt tak, energiøkonomiske vinduer og rikelig med isolasjon i vegger, gulv og tak har gjort underverker med både design og komfort. Men ennå har det gjenstått noen vesentlige detaljer når det gjelder varmeløsning og ventilasjon.

Her kan du laste ned en sjekkliste for inneklimaet hjemme

Ettermontering

Kompiser med langt nyere hus enn mitt har fått ettermontert balansert ventilasjon med varmegjenvinning. De nyeste boligene har jo også dette som en del av standardpakka ved bygging.

Da står det et aggregat med vifter på loftet eller i et teknisk rom, og det er lagt kanaler til de aktuelle rommene. Spesielt kjøkken, bad og soverom.

Huset mitt har litt for mye mikkmakk i vegger og tak til at det plass til slike kanaler. Og det vil jo være en stor jobb å åpne alt sammen etter at oppussingen er gjort. Joda, det er lov å føle seg litt dust, men jeg har i alle fall lært av dette til neste prosjekt.

Løsning for enkeltrom

Løsningen er heldigvis ikke så uoverkommelig. Nå er det kommer balansert ventilasjon med varmegjenvinning for enkeltrom. Dermed kunne jeg ta et par rom ad gangen, og snart har alle de vesentlige rommene det gode inneklimaet vi var på jakt etter.

Denne enkeltromsløsningen monteres gjennom veggen på samme måte som en lufteluke. Nå er denne litt større og krever an åpning på drøyt 300 x 300 mm. Ferdig montert pumper den inn uteluft, som sirkulerer i rommet før den pumpes ut. På vei ut går den oppvarmede inneluften gjennom en veksler som varmer opp uteluften på vei inn.

Les også: Hvordan får jeg frisk luft på soverommet?

Fordelene er flere:

  • Luften skiftes ut hele tiden og gir bedre inneklima.
  • Kald uteluft varmes opp og bidrar til å redusere oppvarmingsbehovet.
  • Minstejenta slipper å se etter edderkopper på soverommet siden vi ikke behøver å åpne vinduet hennes for frisk luft.

Vent 2 lite.jpg

Gjenbruker varmen

Oppegående modeller har en gjenvinningsgrad på opp til 87 prosent. Det vil si at de under ideelle forhold gjenvinner 87 prosent av varmen som sendes ut av rommet. Da får du ventilert rommet uten at det kjøles ned av kald tilluft som bidrar til at du må betale for å varme opp rommet en gang til. Normalt vil slik kjølig luft trigge termostaten på panelovnen og gi et løft for strømregningen. Og da den typen løft vi ikke ønsker.

Noen ganger er det selvsagt behagelig å åpne vinduet og virkelig slippe inn lys og luft. Det går helt greit og forstyrrer ikke det balanserte ventilasjonssystemet. I begynnelsen gjorde vi de klassiske tabben med å åpne soveromsvinduet på vid vegg uten å tenke på panelovnen. Den fikk rikelig med kjølig uteluft og jobbet vettet av seg i et par timer i et forsøk på å varme opp rommet.

Vi satte inn trådløse vindusfølere som gir panelovnen beskjed om å skru seg av. Dette er en del av løsningen for varmestyring av panelovnene. Sånt hjelper på uvettig fyring.

Gjør-det-selv

Nå har jeg litt sansen for hjemmesnekring og montering, så jeg satte inn de nye ventilasjonsenhetene selv. Flere bekjente har hørt om løsningen hos oss, men valgte å bruke håndverkere. Det ble visst ikke så mye dyrere.

Slike enkeltromsløsninger trenger strøm, og den biten har jeg overlatt til fagfolk. Så langt er det blitt tre enheter, men det er planer om flere de neste par årene. Det er helt ok å kunne fordele kostnadene over tid.

Gratis sjekkliste: Finn den beste varmeløsningen til din bolig