Frisk luft med balansert ventilasjon på soverommet.jpg

Med soveromsvinduet rett ut på gaten, kan det fort bli et valg mellom for mye bråk eller for høy temperatur. Løsningen kan være balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Jeg har selv opplevd det litt for ofte. Spesielt sommerstid, men også om høsten kan det bli plagsomt varmt på soverommet. Og hvis jeg åpner vinduet, slipper jeg inn trafikkstøy og summende stemmer i tillegg til den halvfriske byluften.

Alle lydene blir man jo vant til, så det blir gjerne til at vinduet står på en klem. For det er ikke lett å få en god natts søvn hvis dyna klistrer seg til kroppen. Særlig ikke hvis myggen dukker opp i tillegg.

Sjekk gjerne klimaforholdene hjemme med denne sjekklisten.

God lufting

Det er jo ikke akkurat ideelt å skulle sove under slike forhold. Her finnes det muligheter for å gjøre natten bedre.

Du kan få montert ventilasjon med varmegjenvinning beregnet for enkeltrom. Dette er en installasjon i ytterveggen, som en litt stor lufteventil. Den trekker inn uteluft, sirkulerer den i rommet og pumper den ut, igjen.

På vei ut føres luften gjennom en veksler som varmer opp uteluften. Det er en behagelig og økonomisk funksjon i store deler av året.

Men akkurat når du forsøker å svette deg i søvn i de varmere periodene, er det en fordel at du kan skru av varmegjenvinningen: Ved å benytte kun tilluft-funksjonen, strømmer det ren luft inn på soverommet. Så det er mulig å få luftet skikkelig ut før sengetid.

Les også: Hvordan bli kvitt fukt i et rom?

Støy, støv og pollen

En slik ventilasjon vil ha et visst turtall som kan virke forstyrrende når du skal sove. For slike tilfeller er de gode modellene utstyrt med en nattstilling. Hvis du trykker på den, trimmes turtallet litt ned så du ikke skal oppleve ventilasjonen som bråk når du skal sove.

Etter to timer bør du ha sovnet, og da øker turtallet for at systemet skal kunne trekke inn nok luft utenfra. På den måten vil soverommet holde en mer behagelig temperatur gjennom natten.

For familiemedlemmer som er plaget av allergi, kan store mengder gateluft rett inn på soverommet være plagsomt. De gode modellene av slik enkeltromsventilasjon er utstyrt med filtre som tar unna støv og pollen.

Min erfaring med en slik løsning er at luft og temperatur på soverommet blir så mye mer behagelig, når det først er en plage å sove med åpent vindu.

 

Gratis sjekkliste: Finn den beste varmeløsningen til din bolig