Ring hytta varm er gammeldags.jpg

Internett har gjort det mulig å gjøre mer enn bare å "ringe hytta varm" før ankomst. Nå snakker vi varmestyring som gir både komfort og energiøkonomi.

Ideelt sett skal påskeuken være preget av sol og gi mulighet for påfyll av energi. Veien dit kan være utfordrende på flere måter. Enten du oppsøker skiterreng eller ønsker en forsmak på skjærgården, skal turutstyr sjekkes og preppes. Klær, unger og bil skal pakkes.

For å få mest mulig ut av fridagene, er det jo ikke uvanlig å hive seg i bilen raskest mulig etter siste arbeidsdag og ankomme hytta sent på kveld. Kaldt, mørkt og lengsel etter den lune peiskosen etter hektisk utpakking.

Mer nytte med internett

Den klassiske metoden for å gjøre ankomsten litt mer trivelig har vært å benytte løsningen «Ring hytta varm». Den er basert på mobiltelefonteknologi ved at du sender en sms til en mottaker som aktiverer stikkontakten som varmeovnen er koblet til. Dette krever et eget mobilabonnement.

Hvis du velger å oppgradere til en moderne varmeløsning med varmestyring, benytter du den eksisterende internettlinjen.

Da kan du gjøre mer enn å skru på en varmeovn. Løsningen lar deg regulere flere panelovner og dermed styre varmen i flere rom. Hvis det ikke er internett på hytta fra før, kan du bruke mobilt bredbånd. Fordelen er at denne kan brukes til mer enn bare varmestyring.

Last ned: Minikurs i varmestyring

Plussgrader

Denne funksjonen byr på visuelle og brukervennlige løsninger for å se og regulere temperaturen i de ulike sonene. Det betyr at du kan regulere varmestyringen med en app og for eksempel holde lav temperatur i alle rom når bygget ikke er i bruk. Før avreise kan stue, kjøkken og bad settes til komfortnivå. Soverom kan jo vente til dere kommer frem.

Har du en nyere fryseboks med mat stående i en bod, kan apparatet være avhengig av opptil 10 plussgrader for å fungere. Ikke alle krever like varme omgivelser, men som regel må det være plussgrader. Med varmestyring har du kontroll på boden hele året.

Hele styringssystemet er tilgjengelig i en app på mobilen, brettet eller pc-en. Det finnes flere løsninger på markedet, men de mest stabile har en dedikert sentral eller såkalt «hub» for styringen.

Varsom med wifi

Vær varsom med rent wifi-baserte styringssystemer, siden de ikke alltid fungerer korrekt hvis ruteren svikter. Da kan de programmerte periodene for oppvarning bli satt ut av spill. På en løsning med hub vil de programmerte intervallene fungere uforstyrret, og du kan overstyre lokalt med betjeningspanelet

En ruter kan bli ustabil med alder, blant annet på grunn av varmgang. Du har trolig opplevd det hjemme: Nettforbindelsen går ned, og ruteren trenger en omstart.

Når familien kommer frem utpå kvelden, kan det vise seg at wifi-ruteren har sagt takk for seg. Da er du fremdeles avskåret fra å styre varmeløsningen med mobilen, selv om du står ved siden av ovnene.

Litt annen inspirasjon: Glass, farger, form - hvilket design skal jeg velge på ovnen?

Hukommelse i systemet

Med en oppegående løsning vil du ha et bryterpanel inne på hytta som kommuniserer direkte med sentralen uavhengig av tilgang til internett. Hvis det trådløse nettet i ruteren svikter, vil du fremdeles kunne betjene varmestyringen på mobil-appen så lenge det er dekning for mobilnettet. Skulle strømmen ha falt ut, vil sentralen huske og gjenopprette temperaturinnstillingene.

Som du sikkert har oppfattet, er fjernstyring avhengig av internettforbindelse på hytta. Det holder med en enkel mobilforbindelse, og et abonnement på mobilt bredbånd koster rundt 1000-lappen i året. Noen vil kanskje reagere på at nettforbindelse er en forutsetning, mens for mange er nettet blitt en del av hyttelivet på linje med strøm og innlagt vann.

Gevinstene av varmestyring er:

  • høyere komfort med oppvarmede rom ved ankomst.
  • energiøkonomi ved å velge bort rom som ikke trenger oppvarming på forhånd.

Gratis infografikk: Varmestyring - slik fungerer det