Panelovner: Strømslukende monstre

Nå kan det være smart å vurdere om de gamle panelovnene bidrar til trekke opp strømregningen.

På den tiden av året som panelovnene ikke er så mye i bruk, kan du benytte anledningen til å vurdere behovet for en oppgradering til mer moderne og energiøkonomiske varianter.

Behov for hyppig justering kan være et tegn på at panelovnene har gått ut på dato. Gamle og spesielt mekaniske termostater er unøyaktige. De klarer ikke å slå inn og ut i takt med endringene i temperaturen.

Gratis guide: Kostbare misforståelser om oppvarming hjemme

Høyt forbruk

Termostater av tvilsom kvalitet er en annen årsak til at du ikke får den komforttemperaturen du ønsker. Hos forhandleren fikk du kanskje vite at «Dette er bra greier - de er jo elektroniske». Det betyr ikke at de er nøyaktige. Innmaten kan være av simpleste sort, og det kan til og med være programvare som ikke gjør jobben.

I begge tilfeller sitter du med ovner som bruker for mye strøm:

  • De står på lenge etter at det er blitt så varmt som du vil ha det
  • De kobler ut for lenge og senker temperaturen for mye, slik at det krever mer strøm å bygge opp varmen igjen

Standby

I «gamle dager» ble ovnene i praksis skrudd av når termostaten koblet ut. Med elektroniske termostater går ovnen i standby - en ventemodus. Hensikten er strømsparing, men dårlige varianter kan likevel brenne 10 watt i standby-modus. Har du 10 slike ovner i huset, vil det til enhver tid gå med 100 watt.

Nå vil jo også den energien bidra til å varme opp rommene, men ikke nødvendigvis på de tidene du ønsker. Heldigvis finnes det ovner av bedre kvalitet med smartere termostater som bruker under 0,5 W når de står i standby. Det betyr en besparelse i strømutgiftene på rundt 50 kroner på hver ovn i løpet av året.

Kaldras

Hvor er panelovnene plassert? Det kaldeste punktet på veggen din vil alltid være vinduet. Idet luften treffer vindusflaten, kjøles luften ned, synker og legger seg på gulvet. Dette kalles kaldras. Ideelt skal derfor panelovnen henge på veggen under hvert vindu. Hvis ovnene står på en lukket vegg, vil de ikke fange opp kaldras, og oppvarmingen blir dårligere. Du kan også oppleve varmen som dårligere på grunn av den kalde luften fra vinduene.

Og kanskje er det bare én større ovn i rommet? Det er mer effektivt med flere mindre ovner, én under hvert vindu, både med hensyn til økonomi og for en bedre komfort med oppvarming som fordeles jevnt i hele rommet.

Har du ovnen plassert under et soveromsvindu, har du et strømmonster straks du åpner dette vinduet. Enten det er for å lufte eller fordi du foretrekker å sove med vinduet åpent. Da raser det kald luft ned på ovnen, og termostaten slår inn og forsøker å varme opp rommet. Det klarer den ikke så lenge den får friskt påfyll av kald luft utenfra. Da bruker den realt med strøm.

Her finnes det varmeløsninger med sensorer/følere som kutter strømmen i slike situasjoner. Dette er en del av løsninger for såkalt varmestyring:

Varmestyring

Termostatene kan stilles inn til å senke temperaturen om natten og når dere er på skole og jobb på dagtid. Og den nevnte føleren kobler ut ovnen når vinduet åpnes. Du kan redusere strømforbruket med 25 prosent med et slikt hjelpemiddel.

All informasjon er samlet i en sentral hjemme hos deg. Hvis du føler behov for å følge med eller vil regulere temperaturen utenfra, kan du gjøre det med en app på smarttelefonen.

Sjekk med fagfolk om dine panelovner er forberedt for styring, og bytt dem ut hvis nødvendig. Da vil du ha en moderne og energieffektiv varmeløsning.

Les mer på vår temaside Helhetlige varmeløsninger.

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner

Denne bloggartikkelen ble publisert første gang 23.08.2017 og er senere revidert.