Kjøpe varmeovn - Disse 7 tingene må du tenke på.jpg

Du kan vinne mye på å undersøke litt ekstra når du skal kjøpe panelovner. Hvor mye varme, hvilket design og smart varmestyring er noe av det du vil ha utbytte av å kjenne til før du oppsøker en forhandler.

Det hender ikke så sjelden at folk gir uttrykk for å være i villrede om hvordan de skal velge rett type varmeovner. Neida, jeg bare tuller. Nesten ingen tenker på det, men overlater beslutningen til den som tilfeldigvis måtte være på jobb i butikken de oppsøker.

Derimot burde dette være en problemstilling vi bruker litt energi på å kartlegge. Feil bruk av elektrisk oppvarming kan føre til høyere strømregning enn nødvendig, og feil type ovn kan ta seg dårlig ut i rommet. I tillegg kan det gå på sikkerheten løs.

I første rekke skal vi sørge for god og effektiv oppvarming.

Start gjerne med å laste ned denne sjekklisten med kostbare misforståelser om varme.

Hva er varmebehovet?

Vi kan jo starte med utgangspunktet for det hele: Behovet for oppvarming. Hvor mye varme trenger du for komfortabel temperatur i rommet?

Hvor mange watt dine arealer trenger avhenger av byggestandard.

På denne nettsiden kan du enkelt gjøre en grei beregning.

Nøyaktig termostat

Panelovnene du skal sette opp må ha en god termostat for å gi stabil temperatur. Da snakker vi om elektronisk termostat av god kvalitet.

De enkle mekaniske termostatene trenger tid på å føle seg frem og regulere varmen av og på. En elektronisk variant føler fortløpende på temperaturen og gir dermed en mer stabil varme.

Nyttig å lese: Hvorfor må termostaten justeres så ofte?

Plassering

Hovedregelen er å plassere én panelovn under hvert vindu. Da unngår du ubehaget med kald luft som strømmer ned fra vindusflatene, såkalt kaldras, og oppvarmingen fordeles bedre i rommet.

Da må du foreta en enkel beregning:

La oss si at du har et rom på 20 kvadratmeter som trenger ca. 60 watt pr. kvadratmeter, totalt 1200 W. Hvis det er tre vinduer i rommet, plasserer du en ovn på minimum 400 W under hvert vindu.

Varmestyring

Neste skritt byr på litt teknologi som reduserer strømforbruket til et minimum: Varme- eller såkalt sonestyring. Hvis du anskaffer ovner som er forberedt for styring, kan en sentral styringsenhet kommunisere med hver termostat. Da vil ovnene samarbeide om å holde den temperaturen du ønsker i hver sone.

En sone kan være for eksempel stue og kjøkken, eller rett og slett alle rom du ønsker skal være i komfort- eller sparetemperatur til samme tid.

Når det ikke er folk innenfor dørene, kan sonestyringen programmeres til å redusere temperaturen med 4-5 grader i et angitt tidsrom, for så å skru varmen opp straks før dere kommer tilbake. På hytta kan panelovnene stå på et minimum når dere ikke er der. Med smarttelefonen kan du instruere varmestyringsløsningen til å varme opp stuen til dere ankommer.

Du kan redusere strømforbruket betydelig  på denne måten , og samtidig ha god komfort.

Tenåringenes forbruk

Tips: Trådløse vindusfølere kutter unødig strømbruk ytterligere. De sørger for å skru ned termostaten hvis noen åpner vinduet mens ovnen står på.

Selv er du nok flink til å huske å skru ned termostaten ved lufting, men tenåringen i huset har helt andre ting i hodet enn et bevisst forhold til enøk.

Barnesikring

Hvis du har yngre barn å ta hensyn til, er barnesikring et poeng å ta hensyn til i valg av panelovn. Unngå skarpe kanter og hjørner. Sjekk også gjerne at det ikke er åpninger eller riller som små barn kan få fingre eller gjenstander inn og dermed komme i kontakt med varme og strømførende deler.

Design og materialer

Med disse «fornuftige» vurderingene på plass, kan du endelig tenke på hvilket design du ønsker deg. På mindre brukte rom kan en enkel hvit panelovn i aluminium gjøre en god jobb. Andre steder kan det nok være fristende med litt mer variasjonsmuligheter.

Gjør det seg best med en høy eller lav ovn? Skal utluftingen være synlig i front, eller har du mest sansen for topputslippsmodellen som har en renere flate?

Selv har jeg sansen for clip on-glass, der du kan bytte ut frontene. Utgangspunktet er en ovn med topputslipp, og du henger på en glassfront i ønsket farge. Fordelen er at ovnen kan få lov til å følge stilen på resten av interiøret. Og så er det jo gøy å kunne skifte farge med årstider eller humør uten å måtte bytte hele ovnen.

Hva tror du? Jeg vil hevde at du kommer til å få et større utbytte av handleturen hos elektroforhandleren når du vet mer hva du skal se etter og spørre om.

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner