Bytte ut gammel panelovn.jpg

Opplever du at varmekomforten hjemme liksom aldri blir helt som den skal? Da kan det være smart å vurdere om panelovnene er modne for utskifting.

Panelovner har en tendens til å bli hengende på veggen over tid. Kanskje var de der allerede da dere flyttet inn for mange år siden? Sjansen er stor for at det er utviklet nye løsninger som gir mer og bedre varme for pengene.

La oss se på hvordan du kan vurdere behovet for å modernisere varmeløsningen hjemme:

  • Hva har du på veggene i dag?
  • Hvordan tar de seg ut?
  • Justerer du ofte varmen opp og ned?
  • Skal du pusse opp?
  • Hvor effektivt kan du styre temperaturen?
  • Hvor stor er strømregningen?

Anbefalt: Kostbare misforståelser om varme

Interiør

Ta en kikk på panelovnene i huset. Hvordan de tar seg ut sammen med resten av interiøret bør spille en viss rolle. Stuevegg som matcher sofa og ditto nye gardiner. Dette er detaljer vi er opptatt av, men glemmer den gulbrune panelovnen som alltid har vært der. Det bør ikke by på de største praktiske utfordringene å gjøre noe med det. Heller ikke økonomisk er det den store byrden å kjøpe panelovner for å fornye varmeløsningen i huset.

Termostaten

Hvor gamle er ovnene? Hvor god tror du termostaten er på en ovn som har hengt der noen ti-år? Også varmeelementet inne i ovnen har nok sett sine bedre dager. Nye ovner av god kvalitet er langt mer energieffektive. Varmeelementet yter bedre, og termostaten er mer nøyaktig. Det betyr at du skal slippe å justere varmen opp og ned på ovnen din når det er svingninger i temperaturen ute.

Et argument jeg hører ofte er at 1000 watt er jo 1000 watt, uansett hva slags ovn som strømmen ledes til. Og det er ikke direkte feil. Hvis du putter 1000 W inn, så får du 1000 W ut i form av varme.

Det er også mye å hente på hvordan du utnytter den energien. Nye ovner er mer energieffektive, termostatene er mer presise og samtidig kan du ofte knytte dem opp mot et styresystem.

Heller flere små

En stor panelovn bak sofaen gjør ikke så mye nytte for seg. Da er det bedre å fordele varmen på flere mindre ovner. Da fordeles varmen bedre. Nye ovner har en annen overflatetemperatur med jevnere varme og bedre termostater som gir mer korrekt varme. Én ovn under hvert vindu hindrer såkalt «kaldras» og stopper dermed kalde gufs langs gulvet. Alt dette bidrar til at den opplevde komforten blir bedre.

Varmestyring

Varmestyring er et kapittel for seg. Ikke fordi det er så komplisert, men fordi det gir både økt komfort og bedre energiøkonomi. Prinsippet er at en sentral automatisk regulerer temperaturen i ulike rom. Du bestemmer selv hvilke arealer som skal være oppvarmet når, som nattsenking i stue og på kjøkken eller jevnt over i hele boligen når den står tomt mens familien er på jobb og skole.

Hvis huset eller leiligheten har flere ulike typer eldre panelovner, er det lønnsomt å bytte ut til moderne ovner fra samme leverandør. Det gjør varmestyringen mer effektiv. Og du kan søke om økonomisk støtte fra Enova til løsninger for varmestyring. 

Her har du en enkel innføring i hvordan varmestyring fungerer og hvordan det gir effekt på strømregningen.

Oppussing

Tenk på en praktisk detalj: Hvis du allerede har planer om å pusse opp, er det en god anledning til å budsjettere inn et slikt generasjonsskifte. De gamle ovnene har nok satt spor etter seg på veggene, med skruehull og skjolder. Når det likevel skal sparkles og males, kan du justere plassering av ovnene, med færre små panelovner primært under vinduene.

Så hvorfor bør du bytte ut de gamle panelovnene?

  • Det har skjedd mye med designet på panelovner, og de gjør seg bedre når de er mer i stil med resten av et matchende interiør.
  • Samtidig vinner du økonomisk på det fordi nyere ovner er mer effektive.
  • Og med varmestyring er det langt enklere å holde riktig temperatur til rett tid, samt spare penger på strømregningen – uten at det går ut over komforten.

Lykke til med planleggingen!

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner