Styr oppvarmingen og spar strøm

Med varmestyring kan du redusere energiforbruket med 25 prosent. Og selv barna takler de grunnleggende innstillingene.

Hvis du har el-varme i boligen fra før, er det relativt enkelt å styre varmen. Årsaken er at elektriske varmeløsninger reagerer raskt på innstillingene du angir.

Hvis du legger opp et nytt anlegg for varme, bør du velge produkter som lar seg styre. Og er det mer enn et par rom du vil ha kontroll på, bør du gå for et sentralstyringssystem fremfor en enkel løsning med tidsstyring.

En innføring: Slik fungerer varmestyring

Smarthusteknologi 

I butikken vil du lett finne produkter med enkel nattsenking. Dette er ovner med enkle timere som kan dekke ditt behov hvis du har få ovner og en bolig med få rom. Det kan være behov for å redusere temperaturen på andre tider av døgnet, og da vil et sentralstyringssystem gi muligheten til å legge inn perioder med lav og normal temperatur når du trenger det.

Har du for eksempel én dag i uka med hjemmekontor, kan dette rommet være oppvarmet mens temperaturen senkes i andre rom som ikke benyttes på dagtid. Eller hvis ungene slutter tidligere på skolen en dag i uken, kan det legges inn i styringen.

Skal du satse på et rent tilpasningsdyktig system som justerer varmen på grunnlag av kalender, værstasjon, lys- og bevegelsessensorer, snakker vi om en smarthus-løsning. Hvis du primært ønsker å styre komfort og energi brukt på oppvarming, kan du begrense deg til varmestyring. Det er enklere og rimeligere, men kan senere inngå i en smarthusløsning.

Brukes av alle

Så er spørsmålet hvor vanskelig det er å sette opp og bruke varmestyringen. En løsning som regulerer varmen på en smart måte bør jo være forståelig for alle som bor der.

I utgangspunktet er systemet automatisert. Hvis du først har satt det opp, skal du ikke behøve å gjøre noe aktivt. Og så lenge du har en relativt fast døgn- eller ukerytme, så vil dette fungere uten at du trenger å gjøre noe som helst.

I familien vil det kanskje være én som er litt mer interessert i teknologi av denne typen. Med andre ord du som leser denne delen av Varmebloggen. Kanskje er det også du som er mest interessert i å spare strøm og er motivert for å gjøre tilpasningene av systemet.

Det finnes med andre ord muligheter til å fordype seg i sentralstyringssystemet og mobilapplikasjonen. Men det er ikke komplisert å gjøre de enkle tingene, som å overstyre innstillingene hvis du sitter oppe lenger en kveld. Eller hvis barna kommer tidligere hjem, kan de fikse det selv, bare de har fått beskjed om hvordan.

Varmestyring av gammelt og nytt

Gjennom et langt liv kan et hus med flere eiere ende opp med flere typer varmeløsning i gulv og på vegg. Det skal ikke stoppe deg fra å sette inn varmestyring. Både flere typer varmeovner, varmepumpe og varmekabler kan styres sammen. Likevel skal vi ikke stikke under en stol at det enkleste og mest effektive er et system som er skreddersydd fra bunnen av.

Vår temaside gir deg mer om varmestyring og tips om hvordan du finner de gode varmeløsningene for din bolig eller fritidsbolig.

Lykke til med den videre planleggingen!

Last ned infografikk: Varmestyring - Slik fungerer det

Dette blogginnlegget ble første gang publisert 30.08.2017 og har blitt oppdatert og revidert.