Er varmepumpe rett valg i mitt hus.jpg

Naboens nye varmepumpe blir rost opp i skyene - av naboen selv. Kan vi stole på at den vil fungere like bra hjemme hos deg?

På sesongens siste nabosamling rundt grillen sent på høsten fikk jeg en ganske detaljert rapport om den nyeste investeringen på den andre siden av hekken. En luft til luft varmepumpe. Huseieren er strålende fornøyd og ser frem til kalde vinterdager hvor han kan regulere varmen med fjernkontrollen. Til nå har varmejusteringen handlet om hvor ofte han kaster en ekstra kubbe i ovnen. 

Last ned gratis guide som kan gi lavere strømregning.

Egne vurderinger

Det er lett å bli påvirket av slike erfaringer. Samtidig er det viktig å gjøre sine egne vurderinger. En varmepumpe av litt kvalitet beløper seg fort til opp til 15.000 kroner med fagfolk til å ta monteringen.

Da er det smart å stille seg noen kontrollspørsmål:

  • Hvor lang brukserfaring har naboen med sin nye varmepumpe?
  • Har han det komfortabelt på de kaldeste dagene?
  • Har han sjekket effekten gjennom flere årstider?
  • Hva slags service trenger den, og hva koster det?
  • Hvis komforten er god - er det strøm å spare?
Hvilke erfaringer har andre brukere?

- De kan ha gjort seg andre erfaringer med varmepumpe på veggen i 6 - 8 år enn det naboen har rukket på 6 - 8 uker.

Har du den samme åpne planløsningen som nabohuset?

- Avdelte rom med lukkede dører reduserer spredningen av varmen fra pumpen.

Er det åpent mellom etasjene?

- En luftig trappegang gir god uttelling for varmluft som får bre seg til begge etasjene. Ellers kan du trenge to pumper for å varme begge flatene.

Hvor gammel er boligen, eller hvor nyrenovert er den?

- Bor du i et topp moderne nybygg, snakker vi om ekstremt god isolasjon, minimalt med trekk og et balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning. Da vil en varmepumpe trolig gi for mye varme i forhold til behovet.

- I en renovert bolig som har fått et lag med etterisolering i tak, vegger og gulv, samt isolerglass i vinduene, kan du ha godt utbytte av en slik investering.

- Et eldre hus med dårlig isolasjon kan vise seg å være en for stor utfordring for en varmepumpe på de kaldeste dagene. Da vil du være avhengig av å ha flere varmekilder. En elektrisk vifteovn eller et lass med ved kan fort få regnestykket om strømsparing til å ryke.

Er det penger å spare på en slik anskaffelse?

- Opplevd komfort er ofte høy, men en Sifo-undersøkelse viser at det er fristende å øke temperaturen på vinteren og bruke varmepumpen som air conditioning om sommeren.

- Investeringskostnaden er høy, og pumpa krever vedlikehold for å holde effekten, så de såkalte levetidskostandene kan bli høyere enn det du henter inn på strømregningen.

Hva slags varme har du fra før?

- Kanskje er det vannbåren varme i gulvet og god isolasjon? Da er varmepumpe «overkill».

- Har du panelovner som ble anskaffet for noen få år siden? Med en smart varmestyring av disse, har du en like økonomisk løsning når du ser på de totale kostnadene for anskaffelse og vedlikehold.

Hvor mye støy avgir den aktuelle varmepumpen?

- Og vil den sjenere andre naboer?

Hva gjør den med interiør og fasade?

- Det gjør ikke noe om den er smart å se på i stuen og kanskje gir fasaden et pluss

Egen opplevelse

Jeg har selv tatt en runde på dette og kommet frem til at det blir et spørsmål om opplevd komfort vs. strømsparing.

Varmepumpen gir god effekt, og det virker behagelig med en fjernkontroll fremfor vedkubber. Investeringen er derimot høy, og den vil neppe gi lavere energikostnader totalt sett.

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner