Termostat-587113-edited.jpg

En enkel panelovn med mekanisk termostat byr fort på problemer med å stille inn ønsket nivå. Her får du noen tips om hvordan du skal holde en stabil og behagelig temperatur.

Den tradisjonelle termostaten i en varmeovn gir fra seg et tydelig klikk hver gang den kobler inn og ut. Hvis en panelovn lager lyd på denne måten, og du i mørket på soverommet i tillegg ser et blått lysglimt samtidig med klikkingen, så vet du at panelovnen ikke er av den nyeste sorten.

Javisst, den gjør jobben, men slike ovner jobber unødvendig hardt sammenlignet med moderne løsninger utstyrt med elektronisk termostat av god kvalitet.

Litt fordypning: Unngå kostnadsfeller med oppvarmingen

Her er noen utfordringer med en unøyaktig termostat:

Unøyaktig

Kjernen i en mekanisk termostat er et såkalt bimetall. Klikk på lenken for en enkel forklaring. Her er en enklere: To metaller som reagerer ulikt på temperaturforandringer. Denne teknologien klarer ikke å holde en stabil temperatur i forhold til de antall grader du forsøker å stille inn. Årsaken er såkalt pendling: Termostaten henger ikke med i temperatursvingningene, slik at den ikke klarer å koble av og på raskt nok. Dermed kan det variere stort hva slags temperatur du faktisk får når termostaten settes på 22 grader.

Det svinger

Med en elektronisk termostat slipper du denne pendlingen, og innstillingene er mer stabile. Det gjelder dessverre ikke alle varianter. Du har kanskje opplevd at det blir FOR varmt når du skrur opp termostaten på en kald dag. Årsaken er at komponentene i ovnen ikke har den aller beste kvaliteten og påvirkes av varmen fra ovnen.

Med ekstra lave temperaturer jobber ovnen over lenger tid for å få opp varmen. Da blir temperaturføleren varmet opp og «tror» at det er varmere i rommet enn det faktisk er. Da kuttes termostaten før det er blitt så varmt som du ønsker.

Store variasjoner

Hvis det er brukt dårlige komponenter, blir altså elektronikken for varm. Og programvaren som styrer elektronikken tar ikke hensyn til slike egenskaper. I tillegg vil ikke en dårlig termostat kompensere for at elektronikken blir påvirket av varmen.

Resultatet er en differanse på opptil seks grader mellom faktisk temperatur og det du har satt termostaten på. For eksempel: Hvis du setter termostaten på 21 grader i oktober og deretter ikke rører den, vil en mindre bra termostat levere 15 grader i januar.

Dette er et fenomen som kalles drivning.

Les også: Er varmeovner strømslukende monstre?

Kunnskap

Løsningen handler om kvalitet. Skaff deg panelovner som er utstyrt med en nøyaktig elektronisk termostat for å unngå pendling og drivning. En ovn av god kvalitet med god elektronikk satt sammen av ditto komponenter skal ikke svinge mer enn en halv grad.

Du er neppe uenig med meg hvis jeg hevder at varmeløsninger kan være vanskelig å forstå. Utfordringen er at det handler om så langt mer enn bare å gå i elektrobutikken og spørre etter en bra ovn.

Enhver forhandler vil være farget av sine egne produkter, så du har en klar fordel av å ha litt grunnleggende kunnskap før du tar turen.

Vil du ha mer input, kan jeg anbefale denne:

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner