Valg av design på panelovnene.jpgModerne elektriske varmeovner er mer enn energiøkonomisk oppvarming. De kan gi interiøret et skikkelig løft - spesielt med clip on-glass som kan skiftes ut.

Neste gang du vil friske opp et rom, kan du med fordel ta en kikk på panelovnene samtidig. Hvor mange år har de hengt på veggen og blitt en del av interiøret uten egentlig å passe inn? Det er mange muligheter til å rette på det, samtidig som det gir uttelling på strømforbruket.

Eller hvis du har en annen form for oppvarming i dag, kan det være en idé å tenke litt nytt. En oljefylt radiatorovn eller vifteovn ute på gulvet er verken effektivt eller pent.

Med moderne panelovner kan du både variere interiøret og styre varmen for best mulig komfort.

Last gjerne ned vår infografikk om varmestyring.

Finn behovet

Panelovner kommer i et stort utvalg av form, farge, materialer ikke minst kvaliteter. Størrelsen henger sammen med oppvarmingsbehovet.

I utgangspunktet skal du ha én ovn under hvert vindu for å fange opp den kalde luften derfra - kaldraset - og for en jevnest mulig fordeling av varmen i rommet.

Her kan du beregne behovet.

Topp eller front

De siste årene har ovner med frontutslipp vært mer populære enn de med topputslipp. Det hang sammen med problemet soting på veggen fra topputslippsovnene. Med moderne ovner er ikke dette lenger et problem, så det er bare et design-spørsmål om du ønsker utlufting foran eller på toppen.

Skifte farger

Du kan også velge panelovner i andre farger enn den vanlige hvite. Ja, det er fare for å gå lei av en knall rød ovn, og de koster tross alt litt for mye til å bli skiftet ut hvert tredje år. Da er det et alternativ kun å skifte ut frontene i takt med behovet for å friske opp interiøret.

Clip on-glass kalles frontene som rett og slett henges på eksisterende topputslipps-ovn. Sjekk med din forhandler for å finne ut om du kan benytte de panelovnene du allerede har. Fordelen er at du får lang levetid på ovnene, siden du kan skrifte farge på dem ved å bytte ut frontene. Det kan jo være at motene endrer seg eller at du føler trang til noe nytt.

Selv har jeg begynt å samle opp flere farger, slik at ovnene kan matche både sommer- og vintergardiner. Hvis du er en skikkelig interiør-nerd, kan det være en idé finne en glad-farge til jul eller påske…

Clip On-glass.jpg

Barnevennlig

Clip on-løsningen er ikke så dyr. En ny front koster omtrent som et par dekorputer til sofaen. Teknisk har de en fordel med lav overflatetemperatur. Og vi snakker herdet glass, så det er saker som holder.

På et soverom med små barn kan det være praktisk med slike ovner. Lav overflatetemperatur betyr at det ikke er noen fare for brannskader. Og med avrundede kanter er det mindre sjanse for at de små skader seg i et ublidt møte med et hjørne.

Høy eller lav

Som du forstår, er det mye spennende å velge mellom. Men uansett må du være rasjonell og starte med en avklaring av varmebehovet. Størrelsen på arealet og antall vinduer i rommet avgjør hvor mange ovner og hvor mye watt du trenger totalt.

Deretter kan du se på designdetaljene. Er det et langt vindu, kan du med fordel velge en varmelist under hele fremfor mange mindre ovner.

Er det et stort rom med store flater under vinduene, kan du gå for høyere panelovner. Motsatt bør du satse på lavere modeller hvis det er mindre plass. Og når du også kan leke litt med farger gjennom året, er varmeløsninger litt mer morsomt å planlegge, ikke sant?

Med moderne ovner kan du styre varmen og å få ned strømregningen:

Last ned infografikk: Varmestyring - Slik fungerer det