Sørlien smart varmestyring

Etter snart to år med moderne varmeløsninger, må vi konkludere med at dette gir oss langt bedre komfort i både stue, kjøkken og soverom.

Vi er en familie på fem med to barn og min kone Izabelas mor i egen leilighet i et tilbygg. Vi er bedt om å dele våre erfaringer etter et par sesonger med smart varmestyring.

Det hele startet da Izabela meldte oss på konkurransen «Lev energismart» hos Eidsiva, og vi ble trukket ut til å være pilotfamilie på moderne varmeløsninger.

Hoveddelen av huset på 260 kvadratmeter er fra 1968, med datidens standard på isolasjon i gulv, vegger og tak. Leiligheten i tilbygget er fra 2014 og innfrir derfor kravene i byggteknisk forskrift.

Vedfyring

Vår første vurdering var å installere varmepumpe. Det er en vanlig løsning i boliger med lavere isolasjonsgrad og gjerne åpne romløsninger. Romløsningen i dette huset ville imidlertid spredt varmen dårligere enn vi hadde håpet.

Vi måtte ha slått ned noen vegger eller hatt flere panelovner i tillegg til varmepumpen. Vedfyring har gjort nytten i flere sesonger, siden vi har hatt mulighet til å hogge selv. Det gir en koselig varme, men krever en del jobb.

Mobilstyring

Nå er vi nok begge over snittet interessert i teknologi og nye løsninger, men det bør jo gi et godt grunnlag for å vurdere både fordeler og ulemper med smart varmestyring.

Tidligere var huset utstyrt med åtte ulike varmeovner av ulik kvalitet. Noen hadde mulighet for nattsenking, men funksjonen var vanskelige å betjene. Derfor ble ovnene stående på hele tiden.

Nå er huset delt inn i flere varmesoner der temperaturen kan justeres individuelt fra varmestyringssentralen eller mobilappen.

Mobilstyring-454926-edited

Våre erfaringer

Etter noen utfordringer i begynnelsen, fungerer den moderne varmestyringen som den skal.

  • Mobil-appen er enkel å bruke. Det var tungvint å overstyre innstillinger i enkeltsoner i begynnelsen, men en oppdatering løste dette veldig elegant. Det er også enkelt sette opp de ulike programmene i appen.
  • Vi opplever at det er enkelt å få systemet til å følge familiens døgnrytme gjennom uken. Dette kunne bydd på en utfordring med tanke på at barna kommer hjem fra skolen på ulike tidspunkter hver dag.
  • Med inndeling i varmesoner, er det også lett å varme opp de riktige rommene til rett tid. Det er for eksempel en del rom vi ikke varmer opp på morgenen.
  • Varmekomforten er rett og slett super. Vi har satt på styringa slik at det er behagelig å stå opp på morgenen og behagelig å komme hjem på ettermiddagen. Om kvelden blir det kjøligere når det er på tide å legge seg.
Vindusføler lite-773214-edited

Sensor i vinduene

Vindusfølerne er også et pluss. På de vinduene vi bruker til å lufte med er det kjekt at ovnene skrur seg av. Før måtte vi skru av panelovnene når vi skulle lufte skikkelig, slik at de ikke gikk på full effekt. Det ble glemt flere ganger. Nå slipper vi å tenke på dette.

Det eneste vi av og til opplever, er at panelovn ikke registrerer at vinduet er lukket igjen. Løsningen er å åpne og lukke det en gang til for at ovnen skal skru seg på igjen.

Strømregningen

Smart varmestyring skal kunne gi en merkbar reduksjon i strømforbruket og dermed strømkostnadene.

Om vi faktisk har fått til det, synes jeg er vanskelig å svare på. Forbruket har gått ned den ene måneden og noe opp en annen, når vi sammenlikner 2017 og 2018. Dette avhenger jo mye av utetemperatur.

Den store forskjellen er at vi bruker rommene litt annerledes nå enn vi gjorde før. Varmestyringen har økt komforten og gitt oss mer praktisk bruk av alle rommene i huset. Det betyr nok at vi oftere varmer opp noen rom som vi ikke varmet opp før, fordi det nå er så enkelt å styre og tilpasse.

Du finner mer om pilotfamilien på vår temaside om valg av varmeløsninger.

Her er en visuell fremstilling av prinsippene for smart styring:

Last ned infografikk: Varmestyring - slik fungerer det