Frittstående varmeovn lite-729499-edited.jpg

Frittstående varmeovner gir enkel og rask varme i et kaldt rom. Hvilke egenskaper har disse ovnene å by på når det gjelder sikkerhet og økonomi?

Varmeovner som står på egne ben eller hjul er gjerne en rimelig varmeløsning. Utvalget blir større, og dette virker som en god løsning for å få det varmt hjemme eller på hytta. Du kan finne funksjonelle varianter, men vær obs på brann- og sikkerhetsfeller.

Last ned vår guide: 15 misforståelser om varme

Økonomi

Vi kan jo først se på de egenskapene som gjør det trygt å satse på en frittstående ovn.

Den bør:

  • være elektrisk
  • ha en god termostat
  • ikke være oljefylt
  • ha veltesikring
  • ha overopphetingsvern

Da er du sikret en ovn som gir deg jevn og forholdsvis økonomisk varme uten å svekke sikkerheten. Jeg sier «forholdsvis» fordi den meste økonomiske løsningen er panelovner montert under hvert vindu og koblet sammen med en varmestyring - fremfor enkeltovner plassert ute på gulvet.

Faremomenter

Men hensikten nå er å se på et kjapt og enkelt alternativ for å få det varmt. Og da er det noen typer ovner du skal passe deg for, rett og slett.

Oljefylte ovner på hjul har vært populære en stund. Egenskapen er som for en vannfylt radiator, med jevn varme uten for høy temperatur på overflaten.

Du må være klar over at disse ovnene har olje under trykk, og det har forekommet at noen typer frittstående oljeovn lekker. Disse må brukes under oppsyn og er med andre ord ikke løsningen for å holde en liten lunk på hytta når den står tom.

Et alternativ er oljefrie radiatorovner med varmeelement som varmer luften direkte, eller en frittstående konvektorovn.

Barnesikring

Med små barn i huset skal du også være varsom med frittstående ovner. Veltesikring betyr ikke at ovnen tåler å bli brukt som klatrestativ. De fleste produsentene unngår konstruksjoner med skarpe kanter, men en slik ovn er jo av metall og kan forårsake skader hvis den velter over et barn.

Sjekk også hvor lett tilgjengelig de elektriske komponentene er. Da kan det være til hjelp å skru på din mest infantilt oppfinnsomme del av hjernen og tenke:

  • Hvor kan jeg stikke inn denne strikkepinnen eller kniven?
  • Er det gøyalt å putte mynter inn i disse sprekkene her, tro?

En god konstruksjon er såpass lukket at de små ikke får utløp for nysgjerrigheten sin der og da. Det kan du selv sjekke ved å se på ovnens IP-grad

Tildekking

Knapt noe gir så real varme som en stråleovn eller vifteovn, men spesielt økonomiske er ingen av dem. I tillegg er det mange rimelige varianter som ikke skrur seg av ved tildekking. Hvis det ikke er et karosseri av metall, er det enkelte typer som knapt tåler sin egen varme.

Så også disse bør kun brukes under tilsyn.

Les også: Panelovner er strømslukende monstre - eller?

Strøm

Fordelen med frittstående varmeovner er at de kan plasseres der du trenger varme. Det kan gjerne være midt i rommet hvor det er smått med tilgang til en stikkontakt. Da er det naturlig nok fristende å forlenge tilkoblingen med en skjøteledningen for å kunne plassere ovnen der den gjør mest nytte for seg.

Men slike ovner skal ikke kobles til en skjøteledning. Det er ikke trygt - ikke bare fordi noen kan snuble i ledningen. Her er det fare for at du bruker en underdimensjonert ledning. Det betyr at lederne innunder den hvite isolasjonen er for tynne. Da snakker vi om fare for overbelastning med fare for overoppheting og brann. En tykk skjøteledning betyr ikke at den er kraftig nok. Det er ikke godt å vite hva som skjuler seg under plasten.

Skjøt på skjøt er enda farligere. I tillegg våger noen seg på å plugge i en padde med flere uttak for å bruke flere slike ovner. Det vil jeg påstå er direkte uforsvarlig overfor både deg selv, familien, hjemmet ditt og naboene.

Jeg forstår godt om du har sansen for de enkle løsningene som frittstående varmeovner byr på. Da må du imidlertid også ta hensyn til begrensningene som følger med.

God varmejakt!

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner