God isolasjon krever rask varmestyring.jpg

I en godt isolert bolig er det viktig å velge rett type oppvarming. Ellers kan du slite med å få den komforten du ønsker deg.

Når dere endelig har kommet under tak i et hus av skikkelig kvalitet, skal det være mulig å nyte en behagelig innetemperatur året rundt. Her spiller graden av isolasjon en avgjørende rolle. En moderne bolig har tykk isolasjon i både tak, gulv og vegger. Det samme gjelder en eldre bolig som er renovert og oppgradert til dagens standard.

Isolasjonen holder kulda ute om vinteren og skjermer mot varme om sommeren. I overgangsperiodene veksler temperaturen en del, og da er det vesentlig å velge en type oppvarming som raskt fanger disse svingningene.

Last gjerne ned denne guiden: 15 kostbare misforståelser om oppvarming

Gammeldags

Vi kan jo først ta en kikk på hvordan graden av isolasjon har utviklet seg. Da vil du lettere kunne avgjøre hvilken standard det er i din bolig.

Mange eldre hus har ikke fått en modernisering på energifronten. Isolasjonen er mangelfull eller fraværende. Da må du regne med å bruke mye energi og dermed penger på å holde det varmt.

Tre-fire tiår tilbake var det mer fokus på mer og bedre isolasjon i gulv, vegger og tak. Isolerglassene gjorde også positive bidrag til et lunere hjem. Med en slik standard, er energikostnadene lavere. Fremdeles er det en del svingninger i innetemperaturen i takt med variasjonene ute.

Helt tett

Hvis boligen din er bygget i løpet av de siste årene, har den en standard som nærmer seg såkalt passivhus. I disse lavenergihusene skal man klare seg med langt mindre energi til oppvarming.

Noen hus bygges som rene passivhus og er så godt isolert at de knapt trenger mer enn et balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning for å holde det komfortabelt. På de kaldeste dagene må du ha noe å supplere med, men det er ikke mye.

Det finnes studentboliger som greier seg med noen få watt fra en panelovn i tillegg.

Rask styring

Fellesnevneren her er rask varmestyring. Dette er ikke så komplisert som det kanskje kan fremstå:

Du kan selv styre hvor varmt det skal være i hvert rom, og temperaturen kan reduseres på tider dere ikke er hjemme - for å spare strøm og penger.

I de best isolerte boligene er det i hovedsak behov for å regulere temperaturen med noen få grader hvis du vil ta ned temperaturen i stue og på kjøkken om natten, eller ved merkbare temperatursvingninger ute.

For varmt

Med vannbåren varme tar slike justeringer tid. Derfor kalles dette en treg varmeløsning: Det tar tid å varme opp vannet og sirkulere det gjennom gulv eller radiatorer. Motsatt tar det tid å senke temperaturen.

Konsekvensen i et godt isolert hus at det kan bli for varmt. Ofte er det snakk om bare et par-tre grader opp eller ned, og du vil jo ha det fikset der og da.

Direkte varme

Derfor kan elektriske panelovner med varmestyring være løsningen.

Ovnenes elektroniske termostater «snakker med» en sentral enhet for å gi ønsket temperatur i hvert rom, og de reagerer raskt fordi ovnene avgir varme direkte ut i rommet.

Til sammenlikning trenger varmesløyfer med vann i gulvet tid på selv de små reguleringene. Og tregheten i systemet kan føre til at oppvarmingen fortsetter noen hakk etter at termostaten har sagt fra om at ønsket nivå er nådd. Da blir det for varmt.

Hvis du må åpne vinduet i den kalde årstiden for å lufte ut varmen, er det et tegn på feil varmeløsning.

Vi har laget denne guiden for å gi deg mer informasjon:

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner