Digital eller elektronisk termostat.jpg

Hva slags termostat panelovnen er utstyrt med betyr mye for opplevd komfort og hvor mye du betaler for varmen, men det er ikke lett å finne den rette.

De fleste av oss ser nok ikke så nøye på termostaten når vi kjøper nye varmeovner. For at de skal levere god og effektiv varme, må imidlertid det tekniske under lokket være av god kvalitet.

En gjennomsnittsforbruker er ikke i kompetent til å vurdere slike detaljer, så det er helt greit å stille noen spørsmål til forhandleren.

Last gjerne ned denne guiden om oppvarming hjemme: 15 misforståelser om varme somkan koste mye

Jo-jo

Hovedforskjellen på gode og dårlige termostater er de som leverer stabil varme og de som går litt jo-jo. Her er det et skille mellom elektroniske og mekaniske termostater. En mekanisk kan variere ganske mye over og under temperaturen du vil ha. En elektronisk er i utgangspunktet mer stabil.

I butikken kan du ikke uten videre se hva slags termostat ovnene er utstyrt med. Et hjul til å regulere temperaturen forbindes gjerne med en tradisjonell mekanisk termostat, men et slik «ratt» finnes også på elektroniske termostater.

Nøyaktighet

Hvis du foretrekker å betjene ovnene manuelt, kan ratt-styring av elektronikken være bedre enn et digitalt betjeningspanel. Årsaken er at rattet er enklere å justere en millimeter eller to, mens det digitale må jekkes opp eller ned en halv eller hel grad.

Hvis ovnen er plassert nær en TV eller på et soverom, kan lyset fra et digitalt display virke forstyrrende. I så fall er det mulig å oppdrive ovner med termostatlys med et mindre påtrengende lys i mørke rom og akkurat synlig nok i dagslys.

Elektroniske termostater er som nevnt mer nøyaktige enn de mekaniske. Følerne registrerer og regulerer temperatur fortløpende og gir derfor mer stabil varme. De mekaniske komponentene i den tradisjonelle sorten er mer utsatt for svingninger og pumper fort med for mye eller for lite effekt.

Les gjerne: Er frittstående varmeovner trygge?

Smittsom varme

Men se opp for elektroniske termostater av dårlig kvalitet. Det henger sammen med kvaliteten på komponentene de er satt sammen av. De enkleste utgavene klarer ikke å skille mellom varmen i rommet og varmen fra selve ovnen.

Da sier det seg selv at termostaten blir forvirret av egen atferd: Den kobler ut for tidlig, og det blir ikke varmt nok i rommet.

Med god kvalitet på det som er inni den elektroniske termostaten klarer den å registrere hvor mye varme rommet i seg selv har behov for.

Varmestyring

Hvis du går for elektronisk, kan du også se på muligheten for varmestyring. Da kommuniserer en sentral styringsenhet trådløst med termostatene og sørger for å regulere temperaturen slik du vil ha det i hvert rom. En slik løsning fungerer dårlig hvis ovnene har mekaniske termostater.

Styringen innebærer at du ikke trenger å bry deg om hvorvidt termostaten er designet med display eller ratt. Syns du displayet er sjenerende, går du for et ratt. Uansett gjør du eventuelle justeringer på sentralenheten som kan plasseres på et sted som ikke er til eventuell bry.

Du kan jo uansett betjene varmestyringen fra smarttelefonen.

Last gjerne ned vår guide for mer innsikt. I denne finner du en lenke videre til en sjekkliste som byr på enda dypere innsikt om oppvarming hjemme.

 

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner