sjekk varmeovnene dine nå.jpg

Når den kalde årstiden først er over oss, er det på høy tid å sjekke hvordan det står til med panelovnene hjemme. Ga de komfortabel varme forrige sesong? Bidrar de litt for mye til strømregningen? Kanskje de begynner å dra litt mye på årene? Er designet litt utgått? La oss sy sammen en liten sjekkliste.

Varmeovnene gjør jo jobben sin der de henger på veggen. De klikker og lyser og lukter litt brent innimellom. Men kanskje du fryser, uansett?

«Det er fordi du er kvinne. Dere får det jo aldri varmt nok» er en kommentar den ene halvdelen av husstanden gjerne får høre.

Joda, vi er nok litt mer frosne av oss enn mannfolkene. Men noen ganger er det like mye varmeløsningen som ikke gjør jobben godt nok.

Lær mer ved å laste ned denne guiden som kan spare deg for tusenvis av kroner.

Mekanisk termostat

Hvis du har gammeldagse ovner med tradisjonell mekanisk termostat, har den potensielt flere svakheter.

På grunn av konstruksjonen er den ikke så kjapp til å koble inn og ut termostaten i takt med innstilt temperatur. Den blir hengende igjen, slik at det kan føles for kaldt eller for varmt. Da kan komforten bli borte, samtidig som du bruker for mye strøm.

Føles kaldt

Det har skjedd mye utvikling på dette området de siste 20 årene. Spesielt er termostatene blitt mye mer nøyaktige.

De elektroniske av god kvalitet har en intern prosessor som sjekker termostaten oftere enn hvert annet minutt. Da unngår du tregheten som fører til at temperaturen presses for mye opp eller senkes så lavt at det føles kaldt.

Strømfelle

Den største strømfellen finner du i en gammel sliter av en panelovn uten termostat og kun en effektbryter med trinn 1-2-3 og Av. Den står og trekker strøm hele tiden. Det merkes veldig fort på strømregningen.

Plasseringen av ovnene har mye å si for komforten. De bør plasseres under hvert vindu for å fange opp det vi kaller «kaldras». Dette er inneluft som kjøles ned av vindusflaten og synker ned og utover gulvet. En ovn under vinduet varmer i stedet opp luften og fordeler den ut i rommet.

Én ovn under hvert vindu høres kanskje litt drøyt ut, hvis rommet har mange vinduer. Men flere mindre ovner i stedet for én stor gir bedre fordeling av varmen og økt komfort.

Les også: Panelovner - strømslukende monstre?

Varmestyring

Og det gir ikke høyere strømforbruk. Spør i en faghandel om råd om varmestyring. Da kan du kontrollere temperaturen i alle rom fra én sentral eller fra smarttelefonen.

Det er overraskende hvor mye du kan redusere strømforbruket ved å senke temperaturen i for eksempel stue og kjøkken om natten eller på dagtid når ingen er hjemme.

Fordel forbruket

Hvis du har fått installert en ny måler i sikringsskapet, betyr det trolig at strømselskapet har satt inn smart måler med automatisk måleravlesing, populært kalt AMS. Da er det et tidsspørsmål før det innføres såkalt effekt-prising, hvis det ikke allerede er i gang der du bor.

Da kan strømregningen bli større hvis du bruker mye strøm på én gang. Hensikten er å inspirere oss til å redusere forbruket. Her vil en løsning for varmestyring være til hjelp.

Hvis vi skal våge oss på en oppsummering, har vi denne sjekklisten:

  • Har ovnene mekanisk eller elektronisk termostat?
  • Har de termostat?
  • Sjekk hvordan de er plassert i rommet
  • Gjør deg kjent med hvordan varmestyring fungerer
  • Sjekk om det er innført effektprising

Søk gjerne informasjon hos en faghandel eller en elektroinstallatør.

Lykke til!

Gratis guide: 15 misforståelser om varme som koster deg tusenvis av kroner