Varmepumpe kan være feil varmeløsning i moderne bolig.jpg

En luft-til-luft varmepumpe gir effektiv varme, men fungerer ikke like godt i alle boliger. Her er noen tips for å unngå en kostbar feilinvestering.

Luft til luft-varmepumpe har blitt en uhyre populær varmeløsning. Spesielt eiere av eldre hus med lavere isolasjonsgrad enn moderne boliger har stort utbytte av varm luft til oppvarming. Kjernefunksjonen er at pumpen utnytter varmen i uteluft og sprer den innendørs. Økonomisk er den fordelaktig ved den gir langt mer effekt enn den trenger for fungere.

Ulempen er at den ikke er en egnet varmeløsning for alle boligtyper, så det er ikke gitt at du kommer til å spare strøm med varmepumpe.

Last ned denne guiden og lær mer om varmeløsninger

1. Hvis du ikke har åpen planløsning

Med atskilte oppholdsrom og lukkede dører vil ikke varmen fordeles optimalt. Det samme kan inntreffe i et hus med flere fløyer. Du kan oppleve at noen rom ikke blir oppvarmet i det hele tatt.

2. Lavt oppvarmingsbehov

Nye boliger oppføres etter isolasjonskravene i byggteknisk forskrift, Tek 10. Også renoverte hus kan ha blitt rustet opp til denne standarden. Her er varmebehovet mye lavere enn i boliger med enklere byggestandard, og en varmepumpe kan vise seg å være en overinvestering. Det blir rett og slett for varmt.

3. Bolig med flere etasjer/over flere plan

Her kan du oppleve dårlig varmespredning mellom etasjene. Varm luft stiger, så varmepumpe i hovedetasjen vil ha redusert effekt i første etasje, kjeller eller sokkeletasje. Alternativet kan være to varmepumper for å rekke ut til alt areal som ønskes oppvarmet.

4. Ved sonestyring for energisparing og komfort

Boligen kan få bedre komfort hvis varmeløsningen sørger for ulike temperaturer i forskjellige rom. Et soverom bør ha noen færre grader enn stuen. Du kan spare strøm ved å redusere varmen i stue og kjøkken på natten. Varmepumpen er ikke egnet til så detaljert regulering. Her er det panelovner som gjelder.

5. Støynivå

Med kort vei til nabohuset kan utedelen på en varmepumpe virke sjenerende på de som sitter i hagen på den andre siden av hekken. Spesielt hvis du slurver med vedlikeholdet, kan slitte lagre og løst kabinett føre til støy. Er du «allergisk» mot unødvendige lyder innendørs, er heller ikke varmepumpe tingen å satse på.

6. Smart design

Hvis du er opptatt av interiørdetaljer som matcher, skal du lete lenge etter en varmepumpe som innfrir. Den har en tendens til å forstyrrer innredningsstilen. Også eksteriøret kan bli en utfordring for deg som legger vekt på detaljer. Utedelen på pumpen er ikke det smekreste som pryder husveggen i andre etasje.

7. Streng kulde

Når du bor utsatt til for de laveste temperaturene, må du regne med å hjelpe pumpa med noen panelovner eller vedkubber. Varmepumpene er blitt bedre, men de er ennå avhengig av tilleggsvarme i de kaldeste periodene.

Les også: Hvilken varmeløsning skal jeg velge til boligen?

Planlegging

Nå skal du ikke uten videre skrinlegge eventuelle planer om å satse på en slik investering i din bolig. Du kan bruke disse poengene i planleggingen for å sikre at hjemmet ditt ikke ender opp med en varmeløsning som ikke gir ønsket komfort, økonomi og kontroll som du ønsker.

 

Last ned sjekkliste: Finn den beste varmeløsningen til din bolig